Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

Zastaralá protipožární ochrana ohrožuje více než polovinu českých hotelů

 

Jak vyplývá z kvalifikovaného odhadu inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas, více než 50 % ubytovacích zařízení včetně hotelů v České republice ohrožuje zastaralá protipožární ochrana. Ta sice v mnoha případech nesplňuje požadavky udávané nejaktuálnějšími bezpečnostmi normami, ale zároveň legislativě nijak neodporuje. Zastaralost takového systému však představuje v případě vypuknutí požáru značné riziko pro lidské životy obývajících osob i pro samotný objekt a v něm uložený majetek.

Securityagencies

Audit odhalí slabé stránky hotelu

Chcete-li vědět, jak si na tom váš hotel, případně jakékoliv jiné ubytovací zařízení stojí, doporučujeme vám obrátit se na specializovanou certifikační a inspekční společnost, která nejprve provede podrobný audit. Na jeho základě obdržíte analýzu protipožární ochrany objektu a návrh efektivního řešení, jak ji odpovídajícím způsobem vylepšit. Toho lze ve většině případů docílit i bez nutnosti nákladných a rozsáhlých stavebních úprav.

Jaké jsou nejčastější závady protipožární ochrany?

Chybějící evakuační plány, špatně značené a nepořádkem zarovnané únikové cesty, zamčené únikové východy i nedostatečně proškolení zaměstnanci, kteří nevědí, jak se v případě mimořádné situace zachovat. Seznam nejčastějších problémů, se kterými se inspektoři a bezpečnostní technici při kontrolách hotelů setkávají nejčastěji, je hned několik. Mezi nejzávažnější pak jednoznačně patří chybějící a propadlé revize elektroinstalace. Nezáleží přitom, zda se jedná o revizi celého objektu, anebo jeho dílčího vybavení – hydrantů, hasicích přístrojů či například požárních čidel. Vždy si v takovém případě koledujete o pořádný problém.

Tyto skutečnosti představují nejčastější komplikaci při vypuknutí požáru zaviněnou pochybením majitele, respektive provozovatele rekreačního zařízení. Je tu ale ještě jeden faktor.

Securityagencies

Neukáznění hosté jako největší bezpečnostní riziko

Co se samotného vypuknutí požáru týče, jsou největším rizikem pro jeho nechtěné založení samotní hoteloví hosté. Ti povětšinou ignorují zákazy kouření mimo k tomu vyhrazená místa v kuřárnách či na balkonech, a svoji cigaretu si mnohdy dopřávají přímo v posteli. Přeplněný popelník s ještě horkými nedopalky a popelem pak bez jakéhokoliv ochlazení vysypou do odpadkového koše, kde hrozí vznícení celého obsahu a přeskočení na opodál stojící nábytek.

Ne všechna rizika však nutně souvisí s kouřením. Velkou hrozbu představují i vlastní dovezená elektrická zařízení, jako vařiče nebo varné konvice, eventuálně neodborná manipulace s hotelovými elektrospotřebiči.

Securityagencies

Jak má vypadat dokonalá protipožární ochrana hotelu?

Chcete-li, coby majitelé nebo provozovatelé hotelu, penzionu a dalších objektů obdobného využití, spát klidně, měla by být kvalitní protipožární ochrana jednou z vašich nejpodstatnějších priorit. Objekt by měl disponovat správným počtem hydrantů, hasicích přístrojů i dalších protipožárních prostředků. Detektory a odtahy kouře, hlásiče požáru či požární signalizace. To vše jsou položky, které musí být navrženy na míru každému objektu dle jeho maximální kapacity ubytovaných osob a sloužícího personálu.

Únikové cesty pak musí být logicky označené šipkami ve směru úniku a důraz doporučujeme dbát na to, aby byly – stejně jako prostor únikových východů – po celé své délce uvolněné a aby rychlému opuštění budovy nebránily například krabice se zbožím, které se vám nevešly do skladu se surovinami. Pokud navíc otevření únikových dveří závisí třeba na sepnutí fotobuňky, neopomeňte i jí dopřát pravidelné a kvalitní seřízení a kontrolu.

Dbejte i na péči o oblast bezprostředně kolem objektu; příjezdová vozovka by měla být široká alespoň 3 metry a rovněž nástupní plochy pro požární techniku by měly být volné.

Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×