Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

 Víte, jaký zvolit postup při ozbrojeném útoku?

 

Znáte odpověď na otázku, jak se zachovat v případě ozbrojeného útoku? Pokud ne, mějte na paměti tři jednoduchá hesla: “Uteč, schovej se, bojuj!“, jež jsou oficiálním doporučením pro případ této krizové situace vydaným Policií České republiky.

V případě nutnosti bojujte

Český model je stejný jako model francouzský, doporučovaný postup při ozbrojeném útoku je však jiný například ve Velké Británii. Český i francouzský model občanům radí, aby nejen utekli a schovali se, ale aby se také v případě nutnosti bránili. Nezbytné je také co nejdříve zalarmovat záchranné složky, jakmile se člověk dostane do bezpečí.

Securityagencies  

Jaké informace poskytnout policii?

Policii informujte o místě, kde k útoku došlo, nahlaste, zda jsou na místě rukojmí, a snažte se sdělit co nejvíce informací o pachatelích. Pokud je to možné, varujte také ostatní.

Securityagencies

Postup krok za krokem

V prvním okamžiku je důležité nepanikařit, zachovat klid a vyhodnotit situaci. Snažte se také nezvýšit agresivitu útočníka, a co nejdříve vytočte tísňovou linku 158, pokud je to možné, nechte zapnutý telefon, aby mohl operátor reagovat. V případě nezbytnosti se braňte, jako zbraň využijte cokoliv ve své blízkosti, například nohu od židle, či vázu. Pomáhejte ostatním a poskytněte jim první pomoc. Důležité je také komunikovat s policií a postupovat dle jejich pokynů.

Preventivní opatření na dovolené

Odborníci také radí, jaký postup může v případě ozbrojeného útoku pomoci turistům na dovolené. V první řadě je důležité znát kontakty na bezpečnostní složky a tísňové linky dané země. Zcela jistě se vyplatí také registrace v systému DROZD (https://drozd.mzv.cz/) na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. Po příjezdu na místo pobytu je dobré seznámit se s okolím a projít si trasy, kde se budete pohybovat nejčastěji, a vědět, kde se nacházejí důležité záchytné body, jako je například nemocnice či policie. V případě aktivit v uzavřených místnostech si vybírejte budovy s dobrou vnitřní bezpečnostní službou a přehledným značením únikových východů.

 

Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×