Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

Průzkum společnosti ASSA ABLOY odhalil, jak Češi přistupují ke ztrátě klíčů

Securityagencies

Zajímavá fakta zveřejnila společnost ASSA ABLOY dodávající inovativní řešení v oblasti inteligentního zabezpečení. Ta ve spolupráci s agenturou Ipsos zjišťovala, zda jsou české domácnosti vybaveny stále starými klasickými klíči nebo zda přistupují k zabezpečení svých domácností moderním způsobem.

Průzkum přináší podrobná data o zabezpečení českých rodin s dětmi. Naprostá většina domácností (95 %) je chráněna pouze mechanickým zámkem, což se jim může vymstít, pokud někdo z rodiny ztratí klíče. Rizikovou skupinou jsou hlavně děti. Ty nosí klíče naprosto běžně. Zatímco na prvním stupni základní školy má vlastní klíče jen 38 % dětí, na druhém stupni to už jsou téměř všichni: 92 %. Většinou dostávají klíče kolem desátého a jedenáctého roku. 

Podle výzkumu jsou ztráty klíčů velmi časté. Týkají se 42 % dětí, více než polovina z nich ztratila klíče opakovaně. Překvapivé jsou přitom reakce rodičů. Jen třetina z nich vymění v případě ztráty klíče vložku zámku okamžitě. Dalších 20 % lidí vymění zámek až po několika dnech, zatímco necelá polovina rodin nechá pouze vyrobit nový klíč. K výrobě nového klíče častěji přistupují lidé bydlící v bytech a také rodiče více dětí. V případě jedináčků je častějším opatřením výměna zámku.

 

Chytré zámky řeší zapomětlivost 

Řešením může být instalace chytrého zámku. Děti místo klíčů využívají PIN, který lze v případě potřeby deaktivovat a nastavit nový. Některé zámky umožňují také odemykání pomocí mobilní aplikace nebo otisků prstů. Poslední jmenovaná možnost je zejména pro mladší děti nejvhodnější. Nemusí s sebou nic nosit ani si nic pamatovat. 

Chytrý zámek může vyřešit i druhý častý problém českých domácností. Nejistotu, zda je opravdu zamčeno. Podle výsledků výzkumu děti zapomínají zamykat dveře ve třetině případů, častější je to u dospělých, kde jde o 59 % případů. Většina z nich se vrací domů, aby se přesvědčila, jaký je skutečný stav. 

I těmto lidem může pomoci chytrý zámek, který se zamyká automaticky. Navíc eliminuje největší bezpečnostní riziko mechanických zámků: potřebu klíčů. Elektronické zámky lze odemykat různými způsoby: dálkovým ovládáním, PIN kódem nebo otiskem prstu. Pohodlná změna nastavení umožní přidávat a odebírat oprávnění různým lidem. Pokud dítě zapomene PIN, snadno nastavíte nový. Když vyměníte v bytě nájemníky, bez problémů jejich virtuální klíče zrušíte.

 

Securityagencies

Budoucnost patří technologiím – v klidu budou rodiče i děti 

Dnes používá chytré elektronické zámky každá dvacátá domácnost, do budoucna ale budou stejně běžné jako třeba dnes chytré telefony, jde přitom o techniku, která vzniká v tuzemsku. Zámky FAB ENTR nabízí nejen větší bezpečí, ale hlavně jednoduché ovládání a klid pro rodiče, jejichž děti patří mezi ty roztěkanější. 

Zajímavá fakta z průzkumu:

    • Tři z pěti Čechů zapomínají zamknout.
    • Více než polovina domácností neřeší ztrátu klíče.
    • Češi riskují. Neřeší polovinu ztracených klíčů.
    • Češi a zámky: ztráty klíčů a nejistota, že je zamčeno.
    • Téměř 2/3 dospělých nemá jistotu, že zamkli.
    • Více než 40 % školáků ztrácí klíče.
    • Přes polovinu domácností riskuje a ztrátu klíče neřeší.
Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×