Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

Požární ochrana v bytových domech – 4 kroky k většímu bezpečí

Stačí se podívat na statistiky Hasičského záchranného sboru a zjistíte, že v Čechách řeší hasiči celou třetinu veškerých požárů v bytových a rodinných domech. Mnohdy dochází ke škodám na majetku a obětí plamenů se stává nejen hmotný majetek, ale bohužel i lidské životy. Málokdo myslí na to, že stáčí pár jednoduchých opatření, která mohou požáru zabránit.

Bowever - 880873 - 1920

Krok 1. Chodby a schodiště nejsou zahrádka, ani skladiště

Mnohdy jedinou únikovou cestou v případě nebezpečí jsou chodby a schodiště bytového domu. Jenže ne ve všech bytovkách a panelácích to tak vypadá. Na chodbách a mezipatrech jsou často rozestavěné květiny, skříňky, křesla a stolky, které nejen, že znemožňují evakuaci v případě nebezpečí, ale můžou být příčinou rychlého rozšíření požáru a téměř nulové šance na záchranu majetku i životů. Za prázdné schodiště a chodby odpovídá odpovědná osoba, ale ani vy, sousedé, byste k překážkám na chodbách neměli být lhostejní. Přeci jen jde také o váš život a životy vašich blízkých.

Krok 2. Preventista požární ochrany se vyplatí

Jednou ročně by v každém bytovém domě měla být provedena tzv. preventivní požární prohlídka. Ta se týká všech společných a nebytových prostor domu a jejím účelem je zkontrolovat dodržování předpisů o požární ochraně. Takovou kontrolu provádí preventista požární ochrany, odborně způsobilá osoba nebo požární technik, který má za úkol jakékoliv nedostatky neprodleně odstranit.

Securityagencies

Krok 3. Přenosné hasicí přístroje jsou ze zákona povinné

První pomocí při vzniku požáru jsou jednoznačně přenosné hasicí přístroje. Díky nim je možné požár zlikvidovat v naprostém počátku a zabránit jeho rozšíření. Jejich instalace je ze zákona povinná v podlažích, které nejsou určeny k bydlení (sklepy, půdy, sušárny, sklady, kolárny atd.)

Krok 4. Sklepy, půdy a nebytové prostory jsou plné hořlavin a výbušnin

Ruku na srdce – máte ve svém sklepě skladiště, nebo opravdu všechny věci používáte? Snad v každém bytovém domě bychom našli aspoň jeden sklep, který spíše než sklep připomíná antikvariát. Lidé do sklepů a na půdy odkládají starý nábytek, obrazy, elektrospotřebiče, ale také kanystry s benzínem, ředidla, barvy a jiné hořlaviny. Výjimkou ale není ani arsenál propan butanových lahví, pyrotechniky nebo střelného prachu. Taková směs hořlavin a výbušnin dokáže při požáru rozpoutat opravdové žhavé peklo, které bere domovy i životy.

Vyhněte se pokutám a možnému riziku a udržujte společné prostory bezpečné.

Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×