Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

Obce a města soutěží v rámci projektu Slepá místa o chytré kamery, které dohlédnou na problémové oblasti

Soutěž s názvem Slepá místa (www.slepamista.cz) má obcím pomoci dohlédnout na problémové a rizikové oblasti. Vítěz soutěže získá zabezpečení vybrané lokality v hodnotě 150 tisíc Kč.

Slepa mista „Ve většině měst i obcí najdeme tzv. slepá místa. Tedy místa, která by si zasloužila lepší dohled a zabezpečení – ať už se jedná o lokalitu, kterou si opakovaně vybírají vandalové, výtržníci či zloději, místo lákající neukázněné řidiče, nebo místní vodní tok, který čas od času hrozí rozvodněním. Právě na taková místa soutěž cílí,“ vysvětluje Dalibor Smažinka, manažer obchodního rozvoje pro východní Evropu v Axis Communications a zároveň jeden ze členů hodnotící poroty.

Co do soutěže nominovat?

Slepým místem může být například:

  • Nebezpečná ulice
  • Místo ohrožené sprejery
  • Nechráněná památka nebo veřejné prostranství
  • Nehlídaný zákaz vstupu
  • Problémová zastávka MHD
  • Místo častého parkování na zákazu
  • Nekontrolovaný vjezd
  • Rizikový vodní tok

 Výhrou je dohledové řešení na míru

„Ačkoliv se obce snaží problémy s bezpečností řešit, ne vždy se v rozpočtu najde dostatek prostředků na všechny rizikové lokality. Zároveň si zastupitelé často nejsou jisti, zda se jim taková investice vyplatí, protože netuší, co všechno nejnovější technologie umí. Díky soutěži má vedení města či obce šanci zlepšit život ve svém území a zároveň získat zpětnou vazbu od občanů, která místa ve svém okolí považují za problémová,“ říká František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova.

Soutěž startuje dnes a přihlášky lze posílat do 31. října 2020. Problémové lokality mohou přihlásit starostové nebo jimi pověření zástupci obce na webové stránce soutěže. Přihlášené projekty posoudí odborná porota, složená, mimo jiné, z expertů na smart city technologie a zabezpečení. Krom Dalibora Smažinky z Axisu v ní zasedne výkonná ředitelka SMO Radka Vladyková, kriminalista Martin Spurný ze Znaleckého ústavu Policie ČR a Pavel Jaňurek ze serveru Týdeník Policie. Výsledky soutěže se vyhlásí 25. listopadu 2020.

Občané mají v soutěži také svou roli – mohou svým zastupitelům přímo nebo prostřednictvím webové stránky soutěže navrhnout, která místa by měli přihlásit, a zároveň pro ně hlasovat. Podpora ze strany občanů bude totiž jedním z kritérií, ke kterému porota přihlédne při výběru vítěze. Ten získá pro svou obec řešení na míru v celkové hodnotě 150 tisíc korun. Součástí výhry bude nejen samotný hardware, ale i instalace a související náklady do dané finanční výše.

Jak mohou kamery obcím pomoci – smart city v praxi

Moderní kamerové systémy umí víc než jen poskytovat záznam dění na určitém místě. Díky inteligentním analytickým funkcím mohou upozorňovat na nevhodné parkování, dopravní zácpy nebo sledovat stav vodního toku a včas varovat před rizikem povodní. „Kamery dnes fungují spíše jako senzory, které v případě, že zachytí rizikové chování nebo jev, pošlou výstrahu příslušným složkám. Stávají se tak na mnoha místech prvním skutečně funkčním příkladem smart city řešení,“ doplňuje Dalibor Smažinka.

„Všudypřítomný dohled kamer je často diskutovaným a kontroverzním tématem, jsou ale místa a situace, kde je takový dohled potřebný a pomáhá předejít škodám v území i na právech osob. Společný projekt přináší možnost získat nebo vyzkoušet moderní technologie i v těch nejmenších obcích, a ukazuje nové cesty, jak se starat o problémová místa ve svěřeném území,“ uzavírá František Lukl.

Více informací o soutěži, včetně kompletních pravidel, formulářů pro nominaci a přihlášených projektů najdete na webu www.slepamista.cz. První kolo soutěže se koná od 20. 8. do 31. 10. 2020. Vítězný projekt oznámí odborná porota 25. 11. 2020 a samotná instalace proběhne v následujících měsících.

Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×