Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

Drony jakožto součást přítomnosti i budoucnosti

 

Drony neboli bezpilotní letadla se v běžném životě objevují stále více. Dnes se s nimi setkáváme v podobě menších či větších detailně propracovaných zařízeních, co se funkčnosti i designu týká. Již zdaleka neslouží pouze pro vojenské účely, jako tomu bylo na počátku jejich vývoje. Dron pro osobní potřebu (létání pro zábavu, natáčení amatérských videí) si může koupit takřka každý, jejich využití však sahá i do daleko sofistikovanějších odvětví lidské činnosti.

Securityagencies

Dron jako bezpečnostní pomocník

Vzhledem ke svým kompaktním rozměrům nacházejí drony uplatnění v bezpečnostních službách. Pro sledování či ochranu osob je s oblibou využívá policie, ani armáda se této technologii nebrání, ať už se bavíme o průzkumných bezpilotních letounech či dronech v pozici bojových prostředků.

Zjednodušení a zkvalitnění práce nabízejí drony soukromým bezpečnostním agenturám. V kombinaci s dalšími bezpečnostními systémy (alarmy, senzory…) doplňují tradiční prvky jako statický kamerový systém či člověk – hlídač.

Místo toho, aby například hlídač obcházel několikrát za noc rozsáhlý objekt, u něhož provádí ostrahu, ze strategického místa může ovládat dron a na obrazovce chytrého zařízení vidí ještě více, než by za normálních okolností spatřil svýma očima. Stejnou možnost, tedy sledovat, co se v okolí objektu děje, bude mít i jeho majitel, a to na displeji svého chytrého telefonu.

Další využití

Hlídat, ať už objekty či osoby a poskytovat zábavu není to jediné, co drony dokáží nabídnout. Svoji roli hrají i ve zdravotnictví, kde pomáhají při zásazích na těžko přístupných místech. Fungují rovněž jako monitoring dopravy či jakéhokoliv nepřístupného místa nebo jako prostředek přepravy materiálu (léků, potravy) do těchto míst.

Drony a legislativa

Možná se podivujete, že když jsou drony tak výhodné, praktické a zábavné, proč ještě ve velikém množství nelétají nad našimi hlavami. Mimo jiné důvody to způsobují i pravidla Úřadu civilního letectví, které upravují bezpečné a masové šíření dronů. Platí tedy, že s dronem není možné létat:

  • nad osobami a nad jejich majetkem
  • nad pozemními komunikacemi, železnicemi, letišti, nad zástavbou, chráněnými územími nebo nad vodními zdroji
  • ve výšce nad 300 m
  • v noci a za tmy

Dron musí být za každé situace dobře viditelný.

Securityagencies

Drony válčí i zachraňují životy

Abyste si mohli utvořit detailnější představu o tom, jaké že konkrétní drony se dnes vyrábí a jak vypadají trendy v jejich využívání, zde je výběr pěti z těch vůbec nejzajímavějších:

Solární obr

Tento 400 kg vážící a rozpětím křídel 40 m disponující drobeček od čínských inženýrů zcela vyvrací přesvědčení o tom, že drony by měly být pouze malé. Díky solárním článkům a baterii se dokáže vznášet vzduchem několik měsíců až let v kuse! To vše při vyvinutí maximální rychlosti až 200 km/h. Využít své schopnosti může při dlouhodobém pozorování či pomoci při přírodních katastrofách.

Americký bojovník

Dron MKAD z amerických dílen plní svoji funkci v protiteroristických operacích. Unese zátěž až 10 kg a ve své výbavě disponuje ostřelovací puškou, kulometem či granátometem.

Tichý vzdušný agent

Každý špion by si přál mít ve své výbavě tento dron od výrobce Kalašnikov (legendární puška AK-47). Start z ruky, pouhých 7,5 kg hmotnosti, zoomovací kamera, a především tichý let jej předurčují k úspěchu ve špionážních operacích.

Zachránce životů

Dron Little Ripper již pomohl u pobřeží Nového Jižního Walesu k záchraně dvou surfařů, které přemohly vysoké vlny. Díky schopnostem dokonale mapovat velikou plochu a rozpoznat předmět na vodní hladině i pod ní se skvěle hodí pro záchranářské akce na moři či v jakémkoliv jiném nepřehledném terénu.

Ivan Drago mezi drony

Obdobně jako ruský boxer se i dron SKYF může chlubit neuvěřitelnou silou. Zvládá přepravovat náklady o hmotnosti až 181 kg a byť není žádným prckem (5,2 x 2,2 m), může být do budoucna velikým pomocníkem při přepravě lidí či zásob do míst postižených přírodní katastrofou.

 

Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×