Najděte nejlepšího dodavatele bezpečnostních systémů a služeb

Vybrat firmu

Co to jsou kamerové systémy CCTV, proč je máme chtít a jak se rozdělují?

Kamerové systémy CCTV, jednoduše řečeno průmyslové kamery, jsou monitorovací systémy, které v kombinaci s dalšími prvky elektronických zabezpečovacích systémů představují komplexní způsob neustálého monitoringu průmyslových nebo obchodních center, výrobních hal, garáží, domů, bytů a všech dalších komerčních i nekomerčních prostor.

Securityagencies

Jsou použitelné jak ve vnitřních, tak i venkovních prostorách a navzájem se od sebe liší velkým cenovým rozpětím, které je logicky závislé na rozsáhlosti monitorovaného území a funkcích, kterými daný kamerový systém (ne)disponuje. Ovládání kamer je zajištěno buď automaticky, anebo přímo uživatelem, který celý systém může řídit, a to i vzdáleně.

Označení CCTV vychází z anglického „closed circuit television“, což v překladu znamená „uzavřený televizní okruh“. Ten se v základním provedení skládá ze zdroje, přenosové trasy, nahrávacího zařízení včetně softwarového a hardwarového vybavení a samozřejmě kamery – ať už pevné, či otočné. Volitelně jej však lze dovybavit o širokou škálu dalších prvků, jako zejména monitorovací zařízení, disková pole, audio zařízení, polohovací a ovládací prvky, ovládací kontakty, analytické funkce obrazu, softwarové nadstavby a tak dále. Záleží pouze na vás, vašich finančních možnostech a účelu, pro který kamerový systém zrovna potřebujete.

Výběr kamerového systému

Jak již bylo výše nastíněno, hlavním kritériem pro výběr vhodného kamerového systému je prostředí, kam bude zařízení nainstalováno a z toho vyplývající účel jeho využití.

Odpovědi na tyto otázky si řádně promyslete a následně je vždy konzultujte s prověřeným odborníkem, který vám s výběrem vhodného řešení na míru pomůže. I v tomto odvětví totiž platí, že nabídka je skutečně široká a laik se v ní tak prakticky nemá šanci zorientovat.

Stěžejní parametry, kterými se od sebe jednotlivé kamerové systémy a jednotlivé kamery navzájem liší, jsou rozlišení obrazu, noční dosvit, technologické provedení, vhodný objektiv a podobně.

Securityagencies

Kde všude lze kamerové systémy CCTV použít

Kamerové systémy CCTV jsou použitelné prakticky kdekoliv. Hojně se používají v jednotlivých obchodech i celých nákupních střediscích, kancelářích, ale i nekomerčních prostorách typu domů, bytů, chat a tak dále.

Jak na instalaci a servis kamerových systémů

Instalace kamerových systémů patří mezi odborné činnosti velice sofistikované povahy a pro správné fungování celého zabezpečovacího komplexu je nezbytné ji proto svěřit do rukou profesionálů.

Securityagencies

Rozdělení kamerových systémů

Jaké rozeznáváme hlavní typy kamerových systémů dle technologie? Pojďme si je jeden po druhém zkráceně představit.

Autonomní kamerové systémy

Autonomní kamerové systémy sestávají z jednoho zařízení, pročež nabízejí velice jednoduchou instalaci, používání, a navíc jsou k dostání za rozumné ceny. Pořízená videa, případně snímky, si můžete velice rychle prohlédnout, a to dokonce i on-line – třeba přes chytrý telefon nebo počítač.  

Analogové kamerové systémy

Základní a cenově nejdostupnější typ kamerového systému ve standardní podobě představují analogové kamerové systémy, poskládané z přehledových kamer. Nižší pořizovací cena je vykoupena méně funkcemi a zejména nízkým rozlišením, které se zpravidla pohybuje v rozmezí od 600 do 1000 televizních řádků.

IP kamerové systémy

O poznání více výkonu, kvality, avšak zároveň znatelně vyšší pořizovací cena charakterizuje tzv. IP kamerové systémy. Ty poskytují rozlišení snímaného obrazu v rozmezí řádech megapixelů a zároveň jsou charakteristické jednoduchou strukturou propojení jednotlivých kamer do celku. Bohatší je i škála dalších funkcí, které se uživateli nabízí v nastavení kamer a pořizovaných záznamů, a to zejména volba mezi vysokým rozlišením, HD, FullHD, množství přenosu informací, analýza obrazu, alarmová hlášení a jiné.

HD SDI kamerové systémy

Jak na první pohled vyplývá z názvu HD SDI kamerových systémů, tento druh zprostředkovává natočený záznam v HD či FullHD rozlišení. Kromě jiného se často používá během rekonstrukcí analogových systémů jako náhrada.

HD-CVI kamerové systémy CCTV

Technologický přelom a v současné době nejnovější vychytávku představují HD-CVI kamerové systémy, které získaný obraz přenáší prostřednictvím koaxiálních kabelů určených pro systémy analogové. Ve své podstatě navazují na předchůdce HD-SDI.

Mezi hlavní plusy tohoto druhu systémů patří obousměrná komunikace mezi DVR a kamerou, až několikanásobné posunutí vzdáleností datových tras, či možnost napojit kamery na koaxiální kabel o délce dříve až neuvěřitelných 500 metrů! Navíc, ačkoliv byste to pravděpodobně neodhadovali, HD-CVI modely jsou k dostání za příznivou cenu, která se často i vyrovná kamerovým systémům z řad analogových.

 

Počet firem pro odeslání poptávky: 0Vyplnit poptávkuZavřít ×